دیدار شرکتکنندگان در اجلاس بینالمللی اساتید دانشگاهها و بیداری اسلامی با رهبر انقلاب
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح امروز (سهشنبه) در دیدار صدها تن از استادان، نخبگان و اندیشمندان شرکتکننده در اجلاس جهانی اساتید دانشگاههای جهان اسلام و بیداری اسلامی، ضمن تبیین اهمیت عنوان «بیداری اسلامی»، تحلیلی جامع در خصوص جایگاه اسلام و شریعت اسلامی و همچنین مردم در کشورهای انقلابکرده و آسیبها و خطرات پیش روی آنها ارائه دادند.
ایشان با اشاره به نقش خواص و اندیشمندان جامعه در سعادت و نجات ملتها تأکید کردند: از این منظر، اجلاس اساتید دانشگاههای جهان اسلام و بیداری اسلامی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
رهبر انقلاب اسلامی شرط اصلی نقشآفرینی اساتید، نخبگان و فرزانگان برای حرکت جامعه به سمت سعادت و نجات را اخلاص، شجاعت، هوشیاری، کار و تلاش، و نبود طمع دانستند و خاطرنشان کردند: بیداری اسلامی و رسوخ این بیداری در امت اسلامی، حادثهی بزرگی است که امروز دنیا با آن مواجه و در برخی کشورها نیز منجر به انقلاب و تغییر رژیم های فاسد شده است.
حضرت آیتالله خامنهای بیداری اسلامی را عمیق و گسترده خواندند و با اشاره به هراس دشمنان از عبارت «بیداری اسلامی» افزودند: آنها تلاش بسیاری میکنند تا عنوان «بیداری اسلامی» برای حرکت عظیم کنونی در منطقه به کار نرود، زیرا دشمنان از بروز اسلام حقیقی و واقعی بهشدت وحشت دارند.
ایشان تأکید کردند: آنها از اسلامِ بردهی دلار، اسلامِ غرق در فساد و اشرافی گری و اسلامی که در تودهی مردم امتداد ندارد، نگران نیستند، ولی از اسلام عمل و اقدام، اسلام تودهی مردم، اسلام توکل بر خدا و اسلام حُسن ظن به وعدهی الهی به لرزه میافتند.
رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: ما معتقدیم حرکت عظیم کنونی یک بیداری حقیقی اسلامی و دارای امتداد است که به این آسانیها هم منحرف نخواهد شد.
حضرت آیتالله خامنهای در تبیین علت «اسلامی نامیدن» این بیداری افزودند: شعارهای اسلامی مردم در انقلابهای منطقه و نقش معتقدان به اسلام در شکلگیری اجتماعات گسترده و ساقط کردن رژیمهای فاسد، همه مؤید این است که این حرکت اسلامی است.
ایشان دلیل دیگر بر اسلامی بودن این حرکت را رأی مردم به اسلامگراها در انتخابات این کشورها دانستند و تأکید کردند: امروز اگر در بیشتر مناطق دنیای اسلام، یک انتخابات آزاد و خوب برگزار شود و رهبران و سیاسیون اسلامی نیز در وسط میدان باشند، مردم به اسلامگراها رأی خواهند داد.
رهبر انقلاب اسلامی در ادامه، برخی نکات را در خصوص حرکتها و انقلابهای منطقه متذکر شدند.
آسیبشناسی این حرکتها و انقلابها بهخصوص در مصر و تونس و لیبی، اولین نکتهای بود که حضرت آیتالله خامنهای به آن اشاره کردند و گفتند: در کنار آسیبشناسی باید هدفهای این انقلابها نیز تبیین شوند، زیرا اگر هدفها مشخص نباشند، سردرگمی به وجود خواهد آمد.
ایشان «رهایی از شرّ سلطهی جهانی» را یکی از هدفهای بیداری اسلامی برشمردند و تأکید کردند: این موضوع باید باصراحت اعلام شود، زیرا هرگونه تصوری مبنی بر این که استکبار جهانی به سردمداری امریکا ممکن است با حرکتهای اسلامی کنار بیاید، خطا است.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: هرجا که اسلام و اسلامگراها باشند، امریکا با همهی وجود تلاش خواهد کرد تا آنها را از بین ببرد و البته درظاهر هم لبخند خواهد زد.
حضرت آیتالله خامنهای با تأکید بر این که انقلابهای منطقه باید حدّ فاصل خود را با استکبار جهانی مشخص کنند، خاطرنشان کردند: ما نمیگوییم آنان به جنگ استکبار بروند، اما اگر حد فاصل خود را نیز مشخص نکنند، فریب خواهند خورد.
ایشان با اشاره به استفادهی استکبار جهانی از ابزار پول، سلاح و علم برای تسلط بر جهان افزودند: با وجود این ابزارها، یکی از مشکلات بزرگ کنونی دنیای غرب، نداشتن فکر و اندیشهی نو برای ارائه به بشریت است. در حالی که دنیای اسلام، دارای ایدهی نو و نقشهی راه است.
رهبر انقلاب اسلامی، اسلام را دارای نقشهی راه و اندیشههای جدید دانستند و خاطرنشان کردند: این موضوع، نقطهی قوت دنیای اسلام است که با ترسیم شدن هدفها بر پایهی این اندیشهها دیگر سلاح، پول و علم غرب، همچون گذشته تأثیرگذاری نخواهد داشت.
حضرت آیتالله خامنهای یکی دیگر از هدفهای مهم بیداری اسلامی را محوریت اسلام و شریعت اسلامی برشمردند و افزودند: تلاش گستردهای در جریان است تا اینگونه وانمود شود که شریعت اسلامی با پیشرفت، تحول و تمدن سازگاری ندارد. در حالی که اسلام جوابگوی همهی نیازهای انسانها و برای همهی قرنها و همهی دورانهای پیشرفت بشریت است.
ایشان با اظهار تأسف فراوان از برخی جریانهای متحجر که با سخنان و اقدامات خود زمینهساز شکلگیری تصور سازگار نبودن اسلام با پیشرفت میشوند، خاطرنشان کردند: آنچه که مهم است، تفکری است که جوابگویی اسلام به نیازهای بشریت را قبول داشته باشد.
رهبر انقلاب اسلامی، نظامسازی را یکی دیگر از اهداف بیداری اسلامی دانستند و با اشاره به برخی تجربههای تاریخی منطقهی شمال آفریقا که به دلیل نبود نظامسازی با شکست مواجه شدند، افزودند: اگر در کشورهای انقلاب کرده، نظامسازی نشود و مبنای مستحکمی به وجود نیاید، خطر آنها را تهدید خواهد کرد.
حضرت آیتالله خامنهای یکی از مسائل مهم در انقلابهای منطقه را حفظ پشتیبانیهای مردم برشمردند و تأکید کردند: قدرت حقیقی در دست مردم است و هر جا که مردم همدل و یکصدا پشتیبان رهبران و مسئولان خود باشند، امریکا و بزرگتر از امریکا هیچ غلطی نمیتوانند بکنند.
ایشان با تأکید بر لزوم حفظ مردم در صحنه افزودند: روشنفکران، نویسندگان، شاعران و بهویژه علمای دین نقش مهم و برجستهای دارند و باید با تشریح اهداف انقلابها و موانع و دشمنان آنها، مردم را آگاه و بابصیرت نگاه دارند.
رهبر انقلاب اسلامی تربیت علمی جوانان و پیشرفت علمی و فناوری، برای قدرتمندشدن را از جمله مسائل بسیار ضروری برای کشورهای اسلامی بهویژه کشورهای انقلابکرده دانستند و خاطرنشان کردند: این کار، امکانپذیر است و تجربهی عملی و موفق آن، جمهوری اسلامی ایران است.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: ایران، قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در ردههای بسیار پایین علمی قرار داشت، اما اکنون به برکت اسلام و انقلاب در رتبههای علمی بالای دنیا قرار دارد و آمارهای مراکز علمی و معتبر بینالمللی، این حرکت شتابان علمی را تأیید میکنند.
ایشان تأکید کردند: باید این تجربهی موفق در کشورهای اسلامی ادامه پیدا کند و دنیای اسلام به مرحلهای برسد که در جایگاه مرجع علمی دنیا قرار گیرد.
رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: نظام اسلامی در ایران اثبات کرد که میتوان بر اساس اسلام و شریعت اسلامی به شتاب و جایگاه علمی بالا رسید.
حضرت آیتالله خامنهای وحدت را یکی از مسائل اساسی و مورد نیاز دنیای اسلام دانستند و افزودند: غرب و امریکا تلاش دارند تا تحت عناوین «شیعه و سنی»، «قومیتها» و «ملیتها» میان مسلمانان ایجاد اختلاف کنند، بنابراین همه باید هوشیار باشند و مسائل را با این دید مورد بررسی قرار دهند و نسبت به آنها موضعگیری کنند.
ایشان با تاکید بر این که با وجود تلاشها و توطئههای جبههی استکبار، دنیای اسلام در حال پیشروی است، خاطرنشان کردند: یکی از نشانههای این پیشروی، جنگ هشتروزه است که یک طرف آن فلسطینیهای ساکن در یک منطقهی بسیار کوچک جغرافیایی به نام غزه قرار داشتند و در طرف دیگر، دولت صهیونیستی؛ مدعی قویترین ارتش جهان. که در هنگام آتشبس، طرفی که شرط گذاشت، فلسطینیهای غزه بودند.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: آیا ده سال پیش چنین اتفاقی باورکردنی بود؟
حضرت آیتالله خامنهای گفتند: آفرین بر فلسطینیها، آفرین بر حماس و جهاد اسلامی و گردانهای مبارز فلسطینی در غزه که از خود اینگونه شجاعت نشان دادند.
ایشان افزودند: من به سهم خود از همهی مبارزان فلسطینی به خاطر این فداکاری و تلاش و صبر تشکر میکنم.
رهبر انقلاب اسلامی جنگ هشت روزهی غزه را یک درس مهم برای مردم فلسطین و همچنین همهی مسلمانان دانستند و تأکید کردند: جنگ غزه نشان داد که اگر همه با هم متحد باشند و در سختیها صبر کنند، وعدهی الهی مبنی بر فرج و آسانی بعد از سختی، محقق خواهد شد.
حضرت آیتالله خامنهای به موضوع بحرین نیز اشاره کردند و افزودند: متأسفانه در قضیهی بحرین، شاهد سکوت دنیای اسلام هستیم که ناشی از نگاه غلط به این موضوع است.
ایشان خاطرنشان کردند: نگاه برخی به قضیهی بحرین، از دریچهی مسائل مذهبی است و بر همین اساس، دفاع از ملتی که بر ضد یک حکومت فاسد قیام کرده، جایز شمرده میشود؛ مگر آن که همچون مردم بحرین، شیعه باشند!
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: نگاه صحیح به قضایای منطقه، نگاه بر اساس طراحی دشمن و ابزارها و حیلههای او است.
حضرت آیتالله خامنهای با تأکید بر این که موضع ایران در قضیهی سوریه از همین دیدگاه ناشی میشود، افزودند: جمهوری اسلامی ایران با ریختهشدن یک قطره خون از هر مسلمانی مخالف است، اما مقصران وضعیت کنونی در سوریه کسانی هستند که آن را به جنگ داخلی و تخریب و برادرکشی کشاندهاند.
ایشان در پایان خاطرنشان کردند: همهی خواستههای ملتها باید از روشهای متعارف و بهدور از خشونت برآورده شوند.
در ابتدای این دیدار، هفت نفر از اندیشمندان و اساتید کشورهای اسلامی به بیان دیدگاههای خود در خصوص تحولات کنونی منطقه و بیداری اسلامی و آسیبهای پیش روی آنها پرداختند.
آقایان:
- دکتر منیر شفیق؛ اندیشمند و نظریهپرداز از فلسطین
- دکتر مجدی حسین؛ مبارز انقلابی و رئیس حزبالشعب مصر
- دکتر راشد الراشد؛ پژوهشگر و فعال سیاسی از بحرین
- دکتر بابا اینویای؛ پژوهشگر و وزیر اسبق امور مذهبی سنگال
- دکتر علی فیاض؛ نمایندهی مجلس لبنان
- دکتر عمر الشاهد؛ استاد دانشگاه و فعال سیاسی از تونس
- و خانم دکتر عابد علی؛ رئیس بخش روابط بینالملل دانشگاه قائد اعظم پاکستان
در سخنان خود به محورهای زیر اشاره کردند:
- جمهوری اسلامی ایران به رهبر امام خمینی (رضواناللهعلیه) آغازگر بیداری اسلامی در جهان بود.
- وحدت میان مسلمانان، تنها راه حل اصلی برای غلبه بر توطئهها و مشکلات است.
- لزوم استفادهی مناسب از موفقیتها، پیروزیها و ظرفیتهای سالهای اخیر دنیای اسلام و جبههی مقاومت
- نظام اسلامی در ایران الگوی اجتنابناپذیر حرکتها و انقلابهای منطقه است.
- مبنای حرکتها و انقلابهای منطقه، اسلام است.
- اهمیت توجه به جوانان در بیداری اسلامی و روشنگری برای آنها
- لزوم اتخاذ مواضع شفاف و صریح در قبال استکبار جهانی و رژیم صهیونیستی در کشورهای انقلابکرده
- ضرورت توجه به حرکت و پیشرفت علمی در کشورهای اسلامی
- انتقاد از سکوت مجامع بینالمللی و دنیای اسلام در قبال کشتار مردم بحرین
- هوشیاری در قبال توطئهی ایجاد بیثباتی و آشوب در منطقه بهویژه در کشورهای انقلابکرده
همچنین در ابتدای این دیدار، آقای دکتر ولایتی -دبیرکل مجمع جهانی بیداری اسلامی- ضمن اشاره به سابقهی تشکیل این مجمع و نشستهایی که تاکنون برگزار شده است، تأکید کرد: در اجلاس جهانی اساتید دانشگاههای جهان اسلام و بیداری اسلامی با شعار «پیشرفت، عدالت و مردمسالاری دینی» و با حضور بیش از 500 تن از اساتید و پژوهشگران کشورهای اسلامی، مهمترین مسائل جهان اسلام و تحولات منطقه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
دکتر ولایتی مواردی از جمله تغییر معادلات منطقهای و تأثیر آن بر مسألهی فلسطین، مشخصههای نظامهای مردمسالاری دینی، ضرورتها و اولویتهای دولتهای نوپا در جهان اسلام، فرصتهای جنبش بیداری اسلامی و ضرورت بهرهگیری از تجربیات اندیشمندان جهان اسلام را از سرفصلهای مهم این اجلاس بیان کرد.