1391/05/22
دیدار اساتید دانشگاهها با رهبر انقلاب
حضرت آيتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب عصر امروز (يکشنبه) در ديدار صدها نفر از اساتيد، محققان و پژوهشگران دانشگاهها، جهان را در حال گذر و تحول به سمت يک «ساختار و هندسه جديد سياسی، اقتصادی و اجتماعی» خواندند و با تبيين جايگاه و نقشآفرينی ويژهی ملت ايران در اين تحول عظيم تاريخی تأکيد کردند: نخبگان کشور از جمله دانشگاهيان میتوانند با عمل به وظايف بسيار مهم خود در اين برههی بسيار حساس تاريخی، به ارتقای جايگاه ايران در ساختار جديد جهان، کمک تعيين کنندهای کنند.
حضرت آيتالله خامنهای اوضاع در حال گذر جهان را از لحاظ ظاهری با مرحله تحولات پس از جنگ جهانی اول و دوران پيدايش استعمار اروپا قابل مقايسه دانستند اما تأکيد کردند: جهت گيری تغييرات آتی جهان برخلاف دورانهای ياد شده، در جهت تبادل قدرت و توانايیهای عمومی بخشی از ملتهای جهان با بخشهای ديگر است.
ايشان، در تبيين نشانهها و شواهد بروز تحولات و تغييرات عميق جهانی به بيداری اسلامی اشاره کردند و افزودند: احساس هويت و بيداری متکی بر اسلام در ميان ملتهای مختلف اسلامی، نشانهی بیسابقهای است که از عمق تحول در ساخت و هندسهی آتی جهان، خبر میدهد.
رهبر انقلاب شکست غرب به رهبری امريکا در تسلط بر منطقه غرب آسيا را نشانهی ديگری از «دوران تحول کنونی» برشمردند و افزودند: خيز ناموفق امريکا برای تسلط بر اين منطقهی مهم و حساس که در قضيه عراق و افغانستان آشکار شد از ديگر نشانههای تغييرات عميقی است که جهان با آن روبروست.
حوادث جاری در اروپا و آيندهی مبهم کشورهای قدرتمند اين قاره از ديگر شواهدی بود که رهبر انقلاب برای اثبات حرکت جهان کنونی بهسمت يک ساختار جديد، به آن استناد کردند.
ايشان افزودند اوضاع کنونی اروپا که سرانجام آن را به زمين خواهد زد، ناشی از خطاهای تاکتيکی يا راهبردی نيست بلکه ناشی از خطای بنيانی در جهان بينی است.
حضرت آيت الله خامنه ای افول وجهه امريکا در جهان را چهارمين نشانه ای دانستند که اثبات می کند جهان، در حال گذر به يک وضع جديد است.
ايشان خاطرنشان کردند: امريکا به عنوان قدرت اول ثروت و علم و فناوری نظامی و غيرنظامی، چندين دهه در ميان ملتها دارای وجهه عمومی بسيار خوبی بود اما اين کشور امروز نه تنها هيچ وجهه ای ندارد بلکه در افکار عمومی جهان به سمبل زورگويی، ظلم، دخالت در امور ملتها و جنگ افروزی تبديل شده است.
رهبر انقلاب پس از تشريح نشانه های بروز تحولات عميق در ساختار و هندسه جهان آتی،به تبيين اين واقعيت پرداختند که کشور و ملت ايران در اين دوران گذر از جايگاه مهم و حساسی برخوردارند که درک آن، وظايف سنگينی را متوجه ملت، نخبگان و مسئولان می کند.
حضرت آيت الله خامنه ای بيداری نشأت گرفته از انقلاب اسلامی و استواری و استحکام بی نظير شالوده نظام بر مبنای اعتقاد،ايمان، عقل و عاطفه را از جمله دلايل جايگاه ويژه ايران در تحولات کنونی جهان خواندند.
ايشان افزودند: علاوه بر اين دلايل ثروت و منابع عظيم و خدادادی ايران از جمله منابع انرژی و نيروی انسانی برخوردار از استعداد بالا، به ايران در موقعيت در حال تحول جهان،ويژگی های قابل توجهی بخشيده است.
رهبر انقلاب اسلامی در همين زمينه با اشاره به سترون و نازا بودن غرب در ارائه انديشه های نو و ايده های جديد برای بشريت، تأکيد کردند: جمهوری اسلامی بر خلاف غرب عقيم، در ابعاد مختلف سياسی، حکومتی، اخلاقی، فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی برای جامعه بشری حرفهای نوين و موج آفرينی دارد.
ايشان مردم سالاری دينی، ابتنای تمدن بر معنويت و آميختگی دين و زندگی در عرصه های سياسی و اجتماعی و اقتصادی را از جمله حرفهای نو ملت ايران و نظام اسلامی برای ملتهای جهان دانستند.
رهبر انقلاب اسلامی در ارائه آخرين دليل برای اثبات جايگاه خاص ايران در روند تحولات جهانی به پايداری و سرسختی ملت ايران و نظام اسلامی در مقابل شيوه های سلطه غرب اشاره کردند و افزودند: ايران، مردمش، نخبگانش و مسئولانش در مقابل تهديد،جنگ آفرينی، ترور، کشتار و اختلاف افکنی غرب، ايستادگی می کنند و اين واقعيت نيز، به اين کشور بزرگ ويژگی خاصی بخشيده است.
رهبر انقلاب اسلامی بعد از تبيين نشانه های ورود دنيا به مرحله يک تحول اساسی و تشريح جايگاه ويژه جمهوری اسلامی ايران در اين تحول، اين سوال را مطرح کردند که آيا دانشگاهها و حوزه های علميه در قبال اين حوادث بسيار مهم مسئوليتی دارند يا نه؟
حضرت آيت الله خامنه ای يک سوال ديگر نيز مطرح کردند: آيا دانشگاهها و حوزه های علميه می توانند در اين تحولات مهم، تماشاگر باشند و برای خود نقشی تعريف نکنند؟
ايشان در پاسخ به اين سوال ها خاطرنشان کردند: توفيق و نقش آفرينی ملت ايران در اين برهه بسيار مهم و تاريخی، در درجه اول بعهده دانشمندان کشور است و يقيناً دانشگاهها يکی از عناصر رتبه اول برای تأثيرگذاری در اين تحولات هستند.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به نقش بسيار حساس و عظيم دانشگاه در اين تحولات، افزودند: دانشگاهها می توانند با عمل به مسئوليت های خود بگونه ای نقش آفرينی کنند که کشور، ملت و تاريخ ايران در اين تحولات برنده باشند و اين مسئله، نشان دهنده نقش بسيار حساس نخبگان و دانشگاهيان در اين مقطع تعيين کننده است.
حضرت آيت الله خامنه ای در بخش ديگری از سخنان خود با اشاره به پيشرفتهای کشور در عرصه های مختلف از جمله بخشهای علمی،خاطرنشان کردند: در کنار اين پيشرفتها، نقاط منفی نيز در زمينه مديريت های علمی و برنامه ريزی ها وجود دارند که تنها راه برطرف کردن آنها، تمرکز ذخيره علمی و کارشناسی دانشگاهها برای حل اين مشکلات است.
شبهه لزوم بی طرف بودن علم و دخالت ندادن آن درسياست، موضوع ديگری بود که رهبر انقلاب اسلامی به آن اشاره کردند.
حضرت آيت الله خامنه ای تأکيد کردند: علم در مرحله کشف حقايق بيطرف است اما هنگامی که علم در خدمت يک جهت گيری قرار گيرد،به هيچ وجه بی طرف نيست و اين وضع کنونی جهان شاهد اين مسئله است.
ايشان افزودند: چگونه است که قرنهای متمادی، علم در خدمت سلطه گری و استعمار ملتها، توليد سلاح و کشتار انسانها و جنگ افروزی قرار گرفته است اما نبايد در خدمت عدل، ارزشها و پيام اسلام قرار گيرد.
رهبر انقلاب اسلامی به يک مغالطه ديگر و آنهم تقسيم بندی دستگاه علمی کشور به دولتی و غيردولتی اشاره و خاطرنشان کردند: برخی تلاش می کنند تا مفاهيم «دانشجو، استاد و تشکل دولتی» را به عنوان يک دشنام مطرح کنند در حاليکه حمايت دانشجو، استاد و يا يک تشکل دانشگاهی از نظام و حکومتی که بر پايه مبانی اسلامی و الهی شکل گرفته، يک افتخار است.
ايشان افزودند: بايد فرهنگ تلاش و مجاهدت برای جبهه حق در دانشگاهها گسترش يابد که البته نقش اساتيد در اين زمينه بسيار برجسته است.
رهبر انقلاب اسلامی تأکيد کردند: گسترش فرهنگ تلاش و مجاهدت برای جبهه حق،در واقع همان فرماندهی جنگ نرم است که به عهده اساتيد دانشگاهها قرار دارد.
حضرت آيت الله خامنه ای در پايان سخنان خود، ضرورت تأمل مسئولان درخصوص ايجاد نظام ملی نوآوری را مورد تأکيد قرار دادند و خاطرنشان کردند: خلاء نبود نظام ملی نوآوری که در واقع شبکه ای از ارتباط های زنجيره ای کلان و خرد دستگاههای علمی کشور است، به شدت احساس می شود که بايد برای آن چاره انديشی کرد.
ايشان تأکيد کردند: مهمترين وظيفه نظام ملی نوآوری، رصد و هدايت جريان علمی و نوآوری در کشور است.
در آغاز اين جلسه 3 ساعته، 13 نفر از استادان دانشگاهها، ديدگاههای خود را درباره مسائل مختلف بيان کردند.