۱۳۹۲/۴/۵   1:46  بازدید:2108     گوناگون


انواع سبزی های مفید پای سفره ایرانی ها

 


"بسم الله الرحمن الرحیم"
انواع سبزی های مفید پای سفره ایرانی ها
سبزی خوردن را از دست ندهيد.
تا چندي پيش سبزي‌خوردن پاي ثابت اکثر سفره‌هاي ايراني بود. وقتي سفره پهن مي‌شد اولين چيزي که در مرکزسفره خودنمايي مي‌کرد، يک سبد پر از انواع سبزي‌هاي تازه به همراه پيازچه و تربچه‌نقلي قرمزرنگي بود که همچون گل جلوه مي‌کرد؛ سبزي‌هايي که اشتهايافراد را برمي‌انگيخت و ميل به خوردن غذا را دوچندان مي‌کرد، اما حالا ديگر حضور اين سمبل شادابي و طراوتسفره کمرنگ شده است.
انواع سس‌هاي سفيد، قرمز، خردل،ترشي‌هاي مختلف و انواع چيپس‌ها و اسنک‌هاي سبزيجات جايگزين اين جلوه طبيعت شده‌ است.
حال وضعيت به گونه‌اي شده است که عده‌اي خواص تغذيه‌اي و درماني سبزي‌ها را نمي‌دانند و حتي برخي از اقلام آن را نمي‌شناسندبنابراين بد نيست با برخي از انواع سبزي‌خوردن آشنا شده و به خواص تغذيه‌اي آن پي ببريم و اين اطلاعات رابه نسل بعد خود نيز انتقال دهيم.
تره؛ کاهنده فشار و کلسترول خون
اين سبزي ساقه ندارد و از نظر خواص تغذيه‌اي شبيه به سير و پياز است، اما طعم و بوي ملايم‌ تري دارد. تره 2نوع دارد؛ برگ‌هاي يکي کوتاه و نازک بوده و اغلب در بهار و تابستان مي‌رويد، ديگري تره‌فرنگي است که برگ‌هاي پهن، قوي و بلند داشته و پياز آن مشخص است.
تره به دليل پتاسيم بالايي که داردادرارآور خوبي بوده و سموم را دفع و از فشار و کلسترول بد خون مي‌کاهد. منيزيم آن از بروز سرطان روده وپروستات جلوگيري کرده و اگر به همراه غذا ميل شود سوءهاضمه را درمان کرده، از سوزش معده کاسته و يبوست دائمي و بواسير را بهبود مي‌بخشد.
همچنين ناراحتي‌هاي طحال را برطرف کرده و براي نقرس و درد مفاصل مفيد است، همچنين تمايلات جنسي را افزايش مي‌دهد.
تره به دليل مواد خشبي نفاخ است. بر اين اساس هر چقدر ظريف‌تر و جوان‌تر باشد قابليت هضم بهتري داشته و مواد مغذي آن بهتر جذب مي‌شود.
تربچه با سلول‌هاي سرطاني مي‌جنگد
اين سبزي برگ‌هاي پهن و کرک‌دار داشته و داراي انواع ترب سفيد، سياه و قرمز است. ترب طبيعت گرم دارد و کمي نفاخ است. به دليل دارا بودن مواد گوگرددار خاصيت ضدعفوني‌کنندگي فراواني دارد، همچنين اشتهاآور خوبي است.
ويتامين C فراوان آن در رفع بيماري‌هاي دهان و پيوره موثر است و از پوسيدگي دندان‌ها مي‌کاهد. اين ويتامين در برگ تربچه چندين برابر بيشتر است و اگر به همراه غذا خورده شود، به جذب آهن کمک مي‌کند.
براساس تحقيقات انجام‌شده، تربچهسلول‌هاي سرطاني بدن را از بين برده و در بهبود عوارض شيمي‌درماني موثر است.
همچنين به دليل دارا بودن يد برايبيماران مبتلا به گواتر مفيد است و با تنظيم سوخت و ساز بدن، گردش خون را بهبود مي‌بخشد و براي دفع سنگکليه و کيسه صفرا مفيد است.
ريحان؛ آرامبخش وخواب‌آور
اين سبزي بسيار معطر و خوشبوست. ضد يبوست، ضدتشنج، رفع‌کننده سردردهاي عصبي (ميگرن) و سرگيجه است و به دليل ترکيبات آرامبخش براي رفع بي‌خوابي‌هاي اضطرابي موثر بوده و مسکن خوبي به شمار مي‌رود.
ريحان، شير مادران شيرده را زياد مي‌کند و براي رفع التهاب کليه مفيد است. اين سبزي نفاخ نيست و اسپاسم‌هاي معده را برطرف مي‌کند.
شاهي؛ محرک فعاليت کليه‌ها
اين سبزي طبيعت معتدلي دارد. به دليلدارا بودن ويتامين‌هايA و C جزء آنتي‌اکسيدان‌هاي قوي بوده و براي دفع راديکال‌هاي مضر بدن مفيد است. همچنين پايين‌آورنده قند خون بوده و لکه‌هاي قهوه‌اي و کک و مک ناشي از تماس مستقيم با نور خورشيد را رفعمي‌کند.
براساس تحقيقاتي که در دانشگاه پزشکي شهيد بهشتي انجام شده است، شاهي چربي و کلسترول بد خون را کاهش مي‌دهد و روغن‌هاي فرار آن براي مخاط تنفسي، آسم، برونشيت و سرفه‌هاي مزمن مفيد است.
ترکيبات موجود در اين سبزي محرک فعاليت کليه‌ها بوده و دافع سنگ کيسه صفرا، مثانه و کليه است و فوق‌العاده براي دردهاي مفصلي و نقرس مفيداست
جعفري؛ خون‌ساز
اين سبزي سرشار از ويتامين و املاحمعدني آهن، کلسيم و فسفر است. عادت ماهانه را تنظيم و خون را تصفيه مي‌کند، همچنين روده‌ها را ضد عفونيمي‌کند.
مصرف جعفري به دليل دارا بودن آهن گياهي در غذاي روزانه افراد کم‌خون يا بچه‌هايي که روند رشد ضعيفي دارند توصيه مي‌شود.
اين سبزي بادشکن خوبي است و درد و پيچش شکم را رفع مي‌کند. جعفري بيماري‌هاي کبدي، تنگي نفس و علائم يائسگي زودرس را رفع کرده و جويدن آن به رفع بوي بد دهان و گازهاي تخميري معده کمک مي‌کند.
ترخون؛ جانشين مناسب نمک
اين سبزي عطر تندي دارد و کمي تلخ است. وجود چند برگ ترخون در سبزي سفره اشتها را تحريک و نفس را خوشبو مي‌کند.
بوي تند آن موجب مهار رشد ميکروب‌هاي پوست و کاهش بوي بد بدن مي‌شود. ترخون به جهت اسانستندي که دارد جايگزين مناسب نمک بوده و مصرف آن به همراه غذا براي بيماران قلبي، افراد مبتلا به فشار خونيا اشخاصي که رژيم غذايي بي‌نمک دارند توصيه مي‌شود.
اين سبزي اعصاب را تقويت کرده و به هضم غذاهاي پرچرب کمک مي‌کند و يک آرامبخش ملايم است. ترخون سم‌زداي خوبي است و موجب تسکين درد و رفع مشکلات قاعدگي از جمله تهوع و ضعف مي‌شود. اين سبزي قدرت دفاعي بدن را بالا برده و از شدت بيماري‌هاي ويروسي مي‌کاهد.
گشنيز؛ کاهنده قندخون
اين سبزي طبيعت سردي دارد و بويخوشايندي ندارد. چيني‌ها اين سبزي را جعفري چيني مي‌نامند. گشنيز فشار و قند خون را کاهش داده، عطش و تهوع را رفع مي‌کند و مسکن خوبي است. تقويت‌کننده قلب، مغز و معده است. ضد اسپاسم، معرق و محرک اشتهاست وبهترين داروي کبد و طحال است.
اين سبزي جوش‌هاي پوستي و دهاني ناشي از گرمي غذاها را رفع کرده و تمايلات جنسي را ملايم مي‌کند. مقدار زياد آن خواب را پريشان، عادت ماهيانه را نامنظم و مصرف‌کننده را دچار گيجي، بي‌حسي و خوابي عميق مي‌کند.
 


انتهای پیام