۱۴۰۱/۲/۳   5:43  بازدید:4375     فرهنگی ، اعتقادی


اعمال مخصوص شب بیست و سوم ماه رمضان

 


اعمال مخصوص شب بیست و سوم ماه رمضان
 

«« آنچه مخصوص شب بيست و سوم است »».
الف ـ تأکيد بر غسل.به نقل از بريد بن معاويه : « ديدم امام صادق عليه السلام در شببيست و سوم از ماه رمضان غسل کرد: يک بار در اوّل شب ، يک بار هم در آخر آن .»
ب ـ تأکيد بر شب زنده دار
1- امام على عليه السلام:
« پيامبر خدا در دهه آخر ماه رمضان ، بستر خود را جمع مى کرد و کمرش را مى بست و شب بيست و سوم ، خانواده خود را بيدار مى کرد.
و در آن شب ، به صورت خفتگان ، آب مى پاشيد ».
2- دعائم الإسلام: فاطمه عليهاالسلام نمى گذاشت که کسى از خانواده اش در آن شب (شب بيست و سوم) بخوابد و [ خواب] آنان را با کم خوردن درمان مى کرد و از روز براى آن شب ، آماده مى شد و مى فرمود: «محروم ، کسى است که از خير آن بى بهره بماند».
3- الإقبال ـ به نقل از جميل و هشام و حفص ـ :
« امام صادق عليه السلام به سختى بيمار شد. چون شب بيست و سوم فرا رسيد ، به غلامان خود دستور داد او را به مسجد بردند و آن شب را در مسجد بود.»
ج ـ تأکيد بر صد رکعت نماز
1- امام باقر عليه السلام: « هر کس شب بيست و سوم ماه رمضان را زنده بدارد و در آن صد رکعت نماز بخواند ، خداوندْ در زندگى اوگشايش مى دهد و کار دشمنان او را خود بر عهده مى گيرد و او را از غرق شدن ، زير آوار ماندن ، سرقت ، و از شرّ دنيا مصون مى دارد و وحشت نکير و منکر را از او بر مى دارد ، و او در حالى از گور خويش بيرون مى آيد که نورش بر اهل رستاخيز مى تابد ، و نامه عملش را به دست راستش مى دهند و رهايى از آتش و عبور بر صراط و ايمنى از عذاب را براى او مى نويسند و بدون حساب وارد بهشت مى شود و در بهشت ، از همنشينان پيامبران و صدّيقان و شهيدان و صالحان قرار داده مى شود و آنان چه نيکو همنشينانى اند! 
2- امام صادق عليه السلام: « مستحب است در آن شب صد رکعت نماز خوانده شود ، در هر رکعت: يک بار «حمد» و ده بار سوره «قل هو اللّه أحد».
د ـ تأکيد بر زيارت امام حسين عليه السلام
1- امام رضا عليه السلام
کسى که در ماه رمضان ، امام حسين عليه السلام را زيارت مى کند ، مواظب باشد که نزد قبر آن امام بودن را در شب جُهَنى از دست ندهد ،و آن ، شب بيست و سوم است؛ شبى که اميد است شب قدر باشد.
 2- امام جواد عليه السلام: « هر کس در شب بيست و سوم ماه رمضان ، امام حسين عليه السلام را زيارت کند ـ همان شبى که اميد است شب قدر باشدو در آن شب ، هر کار حکمت آميزى فيصله مى يابد ـ روح هاى بيست و چهار هزار فرشته و پيامبر با او مصافحه مى کنند ، که همگى از خداوندْ اذن مى گيرندکه آن شب ، حسين عليه السلام را زيارت کنند. »
 ه ـخواندن سوره هاى عنکبوت ، روم و دُخان
 امام صادق عليه السلام ـ خطاب به ابو بصير ـ :
 « هر کس دو سوره عنکبوت و روم را در ماه رمضان ، در شب بيست و سوم بخواند ، به خدا قسم ـ اى ابو محمّد ـ او از اهل بهشت است و هرگز در اين سخن استثنا نمى کنم و نمى ترسم که خداوند ، در اين سوگند گناهى بر من بنويسد.
اين دو سوره نزد خداوند ، جايگاهى والا دارند.»
الإقبال: و از اعمال افزون در شب بيست و سوم ، خواندن سوره دُخان در آن شب و در هر شب است... .
و ـ خواندن هزار بار سوره قدر
سيّد ابن طاووس ـ در الإقبال ـ :از قرائت قرآن در اين شب [ قرائتِ] هزار بار سوره «إنّا أنزلناه» است. روايتى براى اين ، در شب اوّل ، به صورت کلّى (براى همه ماه) گذشت. اختصاص خواندن اين سوره در اين شب نيز با سندهاى چندى از امام صادق عليه السلام براى ما روايت شده است ،که فرمود: «اگر کسى در شب بيست و سوم ماه رمضان ، هزار بار سوره إنّا أنزلناه بخواند ، صبح خواهد کرد ، در حالى که يقين او ، با اعتراف به آنچه مخصوص ماست ، استوار خواهد بود و اين نيست ، مگر به سبب آنچه در خواب خود مى بيند».
 ز ـ دعا براى امام زمان عليه السلام
مصباح المتهجّد ـ به نقل از محمّد بن عيسى ، با سدر شب بيست و سوم ماه رمضان ، اين دعا در حال سجود ، ايستاده ، نشسته و در هر حال و در همه ماه و هر گونه و هر وقت از روزگارت که ممکن شود ، مکرّر خوانده مى شود. پس از ستايش خداى متعال و درود بر پيامبر ، محمّد صلى الله عليه و آله ، مى گويى :
«خداوندا! در اين ساعت و در هر ساعت ، براى ولىّ خود ، ... پسر ... (حجة بن الحسن ع) ، سرپرست و نگهبان و پيشوا و ياور و راهنما و چشم باش ،تا آن که او را در زمين خود ، با اطاعت و رغبت مردم ساکن سازى و وى را در آن به مدّت طولانى بهره مند گردانى!».
 

 

انتهای پیام